KONFERENSER

Bilder från temadagen

"Kunskapsport Öresund"

Onsdagen den 6 oktober 2004

Ett 90-tal deltagare fanns på plats under temadagen " Kunskapsport Öresund" i Malmö. Ämnet för dagen var Investeringar, Projekt och Utbyggnader av Fastigheter och Lokaler för Utbildningsändamål i Skåne och Öresunds- regionen. Fokus var på den fysiska miljön och ekonomiska förutsättningar för grund- och gymnasieskolor, högskolor och universitet.

Britta Rundström, direktör, Svenska Kommunförbundet, för utbildning- samhälle och fastigheter, inledningstalade under rubriken "Gör porten bred och dörren hög!"

"Hur lång tid tar det tills alla människor är ens klasskamrateter och alla i världen är ens lärare?" undrade Britta Rundström och menade att framtidsfrågorna handlar om flexibilitet och lärande i andra former än dagens. Det innebär stora förändringar för skolans "rumsliga" värld.

Johnny Örbäck, f.d. skolkommunalråd i Malmö från mitten av 1980-talet till mitten av 1990-talet ,tog under rubriken "Bygg vidare" upp den ökade konkurrensen inom byggsektorn som påverkar investeringar av skolor och bostadsbebyggelse. Han betonade också betydelsen av Malmö högskolas roll i regionen, men var även kritisk till grundskolans utseende.

 

 

  Johnny Örbäck avtackades, liksom övriga talare under dagen med lite skånska tillbehör i skördetiden, smidigt förpackat för våra flygande medverkande.

"Vi hoppas det ska komma till sin rätt", sa arrangören Karin Westerman.

Linda Andersson, fastighetsekonom och projektledare på Svenska Kommunförbundet avslöjade från Rapporten om personalens och elevernas uppfattning "Vad betyder lokalerna för skolan och utbildningen?" att viktigast är 1) Organisationen och ledarskapet 2) Lärarna och först på tredje plats kom 3) Den fysiska miljön och lokalerna som några av de kvalitetsfaktorer som har betydelse i inlärningssituationen. Undersökningen angav ett Utbildningsindex, ett slags betyg. Och det framgick att det finns mycket att göra för den fysiska miljön.

"Det finns potential", sa Linda Andersson och gav exempel som den yttre miljön, lokalernas skick och hur man behandlas av fastighetsförvaltningen. "Satsa på underhåll, det är viktigt, särskilt städningen!" var Linda Anderssons uppmaning.

 

  På förmiddagen, innan fikat, talade också Jan Amcoff, t h, fil.dr. och kulturgeograf, Institututet för Framtidsstudier, Stockholm, om befolkningsutvecklingen regionalt och nationellt, vilket i hög grad påverkar behovet av lokaler för utbildningsändamål. Han nämnde bl.a. Lunds kommun och flyttningarna, som kan komma att innebära tomma skolor när 90-talsbarnen vuxit upp.

Så var det dags för förmiddagsfika med samtal och möten, mingel och mackor. Närmast i bild Jarl Olsson, Catella.  

Som hedersgäst till temadagen var nestorn inom arkitektur i regionen, arkitekt SAR Per Friberg inbjuden och deltog till vår stora glädje!

Från kommunen deltog bl.a. Ulf Tholson, Malmö stad och samtalade med kollegor.

  Efter förmiddagskaffet väntade vi på att lyssna till hur man utformat en dansk gymnasieskola i Fredriksbergs kommun i Köpenhamn. Arkitekt MAA Frank Rishøj, HLT Henning Larsens Tegnestue A/S , visade hur man utformat den nya skolan till glädje för unga människor i regionen. En väldigt vacker byggnad visades och vi var många som imponerades av vilka resurser man använt för att skapa en trivsam skolmiljö.  

HLT har också deltagit i utformningen av det nya Operahuset i Köpenhamn och exempelvis det nya konserthuset i Uppsala.

Olle Sundh, lokalförsörjningschef, LIMA, Fastighetskontoret, Malmö stad var näste talare. "En modell för hyressättning av skollokaler " var ämnet och Olle Sundh valde att istället för marknadsvärde tala om "mest sannolik hyra" enligt Stellan Lundströms modell. Hyran skall spegla funktionen och läget menade Olle Sundh. Han ställde också frågan hur man ska övervintra skollokaler, som det dröjer 10-12 år innan de behövs på nytt. Att bygga nytt innebär dubbelt så hög hyra, sa Olle Sundh och betvivlade att det fanns resurser för det i vart fall i Malmö.  

  Efter Olle Sundh var turen kommen till Christine Löfvenberg, styrelseordförande och konsult för FM Konsulterna i Göteborg. "Hur frigör man resurser med Facility Management?" var frågan.

Med fokus på kostnaderna och en effektiv utveckling finns goda möjligheter berättade Christine Löfvenberg och angav av de 72.000 kronor som varje elev i genomsnitt kostar skolan utgör hyran 16.000. Här finns alltså mycket pengar för att höja effektiviteten.

Niclas t v assisterade under hela dagen som vår tekniker.

För att knyta samman förmiddagens tema på utvecklingen för grund- och gymnasieskolor hade vi bjudit in Tomas Johansson, ordförande för Friskolornas Riksförbund och utbildningsdirektör Landskrona- Kävlinge- Svalövs gymnasieförbund.

Han betonade, liksom Britta Rundström vid dagens inledning,ett flexibelt lärande i tiden. Skolutvecklingens utmaningar innebär bl.a. en timplanelös skola, ökad individanpassning, bättre resultat till lägre kostnader och ökad konkurrens och valfrihet.

"Är lokalerna ett konkurrensmedel och klarar skolan barnkullarnas svängningar med tanke på mindre resurser till lokaler. Hur går det ihop?" frågade Tomas Johansson.

"Det kommer att bli skärpt konkurrens mellan gymnasieskolor och kommuner" sa Tomas Johansson och det kan innebära att utbildning behöver läggas ut på entreprenad.

 

  Skolfolk från Trelleborg , med bl.a. gymnasiechefen Lisbeth Netteberg och fastighetschefer från Akademiska Hus i Lund var några av deltagarna under förmiddagen.

  Några av dagens talare, Christine Löfvenberg, Britta Rundström, Linda Andersson och Ingrid Gustavsson.

Så var det dags för gemensam lunch,. Borgstugan vid Malmöhus slott väntade med mat från Restaurang Vega och många lät sig väl smaka och njuta av den korta men vackra höstpromenaden.